Vrakdykkingparadis i Chuuk

Når en leser om de forskjellige langturseilererfaringene fra Chuuk Lagoon i Mikronesiaføderasjonen er det ikke mye positivt å finne. Vi hadde derfor ikke så høye forventinger og vi var veldig spente på hvordan vi ville bli tatt i mot og hvor lenge vi kom til å bli.

Chuuk Lagoon var japans hovedkvarter for deres flåte under WWII, og her i lagunen lå både krigsskip og forsyningsskip. Amerikanernes «Operation Hailstone» var et flyangrep over øyene i lagunen 17. februar i 1944, og omtales som hevnen på Pearl Harbour. To rekognoseringsfly amerikanerne sendte ut i forkant, gjorde at japanerne rakk å sende ut de fleste krigsskipene, men forsyningsskip, fly osv. var igjen i lagunen. Japanerne så ikke angrepet da det startet, i skumringen, og ble tatt fullstendig på senga. På 36 timer ble rullebanene ødelagt, 250 fly ødelagt eller tilintetgjort, og 220 000 skipstonnasje senket.

Vi seilte inn i lagunen fredag morgen, og la oss inntil bryggen som var beskrevet i diverse seileblogger. Toll og biosikkerhet var raskt på plass, og prosessen gikk kjapt, men så kom immigrasjon… Klokken var tolv på en fredag(!), de hadde ikke sett vår forhåndssendte søknad (tre eposter for over en mnd. siden), og vi hadde visstnok fylt ut feil dokument. De måtte snakke med hovedkontoret, og lovet oss innvilget opphold innen fredag kveld/lørdag morgen. Etter ni dager på havet var vi veldig lystne på en tur i land og heldigvis gav de oss lov til en liten handletur. Da vi ikke fikk svar på søknaden vår lørdag morgen heller (to uker turistopphold), strakk vi strikken litt lengre og tok en handletur til, en liten gummibåttur og middag på Truk Stop hotell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bensinstasjon i Weno, vi fyller diesel mens vi venter på å få oppholdstillatelse.

På mandagen fikk vi endelig lov til å dykke og vi ankret opp utenfor Truk Stop dykkesenter og hotell. Moroa kunne begynne. Vi lå fint og ble tatt i mot med åpne armer. Folk i Chuuk smiler og vinker når de kjører forbi oss i båtene sine, på vei til jobb og skole, og vi fikk tilbud om både hummer og bananer fra et par av dem, helt topp. Tilknyttet Truk Stop er både Tamara og vi trygt ivaretatt, og vi har fått et veldig godt inntrykk av Chuuk.

img_0001
Kveldsstemning på Truk Stop.

Dykkerne vi har vært sammen med er en topp gjeng, og passer oss helt perfekt. Det er et engelsk par, Suzanne og Simon, Brad og Katie, som for tiden bor i Yap, og James og Corky som driver dykkesenteret her. Vi har hatt det kjempegøy og ekstra stas er det at Brad er profesjonell fotograf og jeg har fått lov å bruke bildene hans.

v55a0203
Lars-Fredrik på eventyr.
v55a7335
Skudd i et av lasterommene, uforandrede krigsminner.
v55a5865-2
På broa.
v55a0067
Maskinrom.
v55a5235
I en av lugarene i et av lasteskipene.
v55a5361
v55a7599
I lasterommet.
v55a0757
Glad jente på oppdagelsesferd.
v55a9598
Urørt.
v55a0059
En veldig fornøyd dykker.
v55a5629
Et minne om menneskelivene som gikk tapt. Forferdelig og mektig.
v55a5486
Alle båtene er dekket av fantastiske koraller, og vanvittig mye fisk.
v55a7748 v55a0026
DCIM105GOPRO
Og så et Ginabilde av en nysgjerrig anemonefisk.

En dykkefri dag ble det også tur på land med en herlig lokal guide og Suzanne og Simon. Vi fikk oss en tur til Japanernes fyrlykt, deres bombesikre hovedkvarter og et par bunkerser på øya. Vi storkoste oss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt fra det som er igjen av Japanernes fyrlykt etter amerikanernes «Operation Hailstone».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bunkerstur
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rester av japanernes forsvarsverk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
To fornøyde seilere
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Japanernes bombesikre hovedkvarter og radio har blitt skole.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skikkelige vinduslemmer…

Vårt opphold i Chuuk har overgått alle forventninger, og vi er kjempefornøyd. Vi har begge fått dykket på mange forskjellige båter, tilpasset våre ferdigheter og sertifikater. Lars-Fredrik har fått sine dype dykk også. Bl. a. på skipet som heter San Fransisco Maru. For en plass.

img_5668
«Afterdive» og kveldsstemning i Tamara, med James, Brad, Katie, Suzanne og Simon
img_5669
Fin gjeng! 🙂

Sailing Tamara Uncategorized

ginalill Vis alle →

Starter på verdens beste eventyr sammen med Lars-Fredrik på Tamaraseiltur den 1. august 2015

6 kommentarer Legg igjen en kommentar

 1. Hallo begge to. Fantastisk lesing. Dette er spennende ! Og for noen bilder ! Dette var gøy.
  Det ser ut som om opplevelsene ingen ende tar. Dette er storveis !
  Godt at dere blir tatt så godt i mot. Det hjelper å høre det for oss som sitter hjemme og er litt engstelige til at dere er så langt borte. Dere er så brune og friske. Ser ut som dere har et godt og sundt liv.

  Hjemme nå er det begynt å bli litt jul i butikkene og det er litt snø i Drammen. Noe regnet bort , men heldigvis det er litt igjen.

  Ha flotte dager. Kos dere !

  Mange klemmer

  Likt av 1 person

 2. Det er helt utrolig at dere kommer til nye opplevelser som overgår noe av det fantastiske dere alt har opplevd.
  Snøen som kom her skapte selvfølgelig kaos, men nå har vi hatt mildvær noen døgn og dermed er det bare flekker og søle i gatene, samt tett lavt skylag og delvis tåke, men dere husker vel ikke hvordan det er etter snart ett og et halvt år med solskinn og ca.30 grader i sjøen, så bare kos dere og se frem mot nye opplevelser.
  Hilsen
  Bfar

  Likt av 1 person

 3. Hei på dere! Jeg er helt enig med mor og Kjell. Dette er helt fantastisk og for noen flotte bilder og et flott par! Vær endelig forsiktig på turen videre i et kanskje litt «guffent» farvann… Klem

  Likt av 1 person

 4. Hei på dere!
  Voksenopplæringen fortsetter. Gjennom bildene og fortellingen deres blir krigen og lidelsene i Stillehavet
  mer enn bare historie. Naturen gjør sitt for dekke til og slette ut sporene. Er jo litt spesielt at vakre korallrev utvikler fra disse vrakene.
  Her hjemme er det fredagskveld og ny episode av Skavlan, altså ikke helt Chuuk, men trivelig endog!
  Lykke til på ferden videre mot ukjente mål. Take care.
  Anki og Preben

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Fru Bee.

Travel. Inspiration. Memories for life.

%d bloggere liker dette: