Indianere, apekatter og San Blas

Tamaras måned på Cuba glemmer vi ikke. Det var mange og morsomme opplevelser og fine folk. Tirsdag 15. mars tok vi en tur på borgen utenfor Santiago med en samlet SunTrip-gjeng, før vi satte seil sydover.

Stine og Gina på tur, også Andreas da 😉
fortet
Det er GØY
fra fort til fyr

 

Tamara fikk en super slør i fire døgn, og jammen beit ikke tunfisken også.


Første øya med landkjenning på San Blas ble Povernir, hvor vi kan sjekke inn i Panama. Vi gledet oss kjempemye for på San Blas var Wilhelm allerede. Møtestedet ble Dog Island og gjensynsgleden var stor.

Det ble snorkling på vrak, fellesmiddag, og røverhistorier. San Blas er en masse små øyer rett utenfor Panama hvor Gunaindianerne bor. De er nå et fredelig folk, men har litt av en historie. Etter den spanske invasjonen led de av vestlig sykdommer og endel pirater utnyttet dette og overtok noen av øyene. Indianerne ble voldelige og massakrerte en del av de truende immigrantene på 1700-tallet. Det ble en fredsperiode mellom spanjolene og indianerne i 1800, men i 1925 ca 20 år etter at Republikken Panama ble etablert, gjorde gunaene opprør. De drepte alt panamapoliti og gunaer av blandet avstammelse på øyene. Dette ble kalt «Holocausto de las Razas». I dag er Guna Yala (San Blas) en del av Panama, men styresmakten respekterer deres stammelover.

IMG_4833

Samfunnet er matrilineært. Damene komtrollerer pengene og mennene flytter inn til damens familie. Ofte er det også damen som velger mannen hun vil gifte seg med. De lever av fisking og sanking av frukt og grønt og handel med turistene. Damene syr vakre «molaer» (broderte skjorter og bluser) som de selger.

IMG_4838 IMG_4840

Noen av øyene er bebodd av mange, andre av bare en familie, og noen er ubebodd. Vi fant våre paradisøyer. Brant bål på langfredag og frotset i kokosnøtter. Det ble mangohøsting og elvesafari på Rio Diablo og vi ankret opp i de fineste bukter. Litt av en påske!

IMG_4815
En øy for oss selv
DCIM101GOPRO
Kokosnøtthøsting

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO
Elvetur
DCIM101GOPRO
Selvplukket mango! 🙂 Vi fylte jolla…

DCIM100GOPRO

Etter en god uke, heiste vi seil for en litt lengre etappe vestover og stoppet på Isla Linton hvor det bor apekatter. Det ble et hyggelig møte med to av innbyggerne.

GOPR1131.JPG

GOPR1150.JPG

GOPR1165.JPG
Banan og mango er topp!
unspecified
Hei du

GOPR1154.JPG

Neste dag dro vi til Colon og Shelter Bay marina. Her starter planleggingen og turen gjennom Panamakanalen. Vi nærmer oss Stillehavet! Og heldige som vi er kunne vi spørre Wilhelm om alt som måtte gjøres for søknad til Panamakanalgjennomfart siden de ligger litt foran i løypa. Topp! Vi ble målt og fikk søkevalg, før det ble tur i banken. Mye frem og tilbake med minibanker som hadde maksbeløp på $500, men vi kom i mål. Lørdag 9. april ble datoen vår.

DCIM101GOPRO
Panamakanalen

Søndag mønstret Lene og Jan Erik på og etter en tur til kanalen, ble det en ny tur til San Blas. Helt herlig å kunne få vise frem dette øyriket til venner hjemmefra.

IMG_4783
DCIM101GOPRO
Snorklings!
DCIM101GOPRO
Hei fisk.
DCIM100GOPRO
Afterbeach
DCIM100GOPRO
Lenes piña colada er en vinner!

I skrivende stund er vi tilbake i Shelter Bay marina, og vår tid i kanalen er fra 18:00 lokal tid (lørdag 9. april). Vi får en pilot ombord og et par folk til, så blir det slusekjøring. Følg oss gjerne (om du er sent oppe) på webkameraene til http://www.pancanal.com Vi er klare for «den andre siden».

DCIM101GOPRO

Sailing Tamara

ginalill Vis alle →

Starter på verdens beste eventyr sammen med Lars-Fredrik på Tamaraseiltur den 1. august 2015

13 kommentarer Legg igjen en kommentar

 1. Hei på dere 🙂 Det er godt å se og høre at dere har det så flott og at alt går så fint 🙂 Det er også veldig koselig at så mange kommer å er med dere noen dager og får en så fin opplevelse. Veldig godt å ha så mange gode venner. Jeg har allerede testet web kameraet så dere skal nok ikke se bort ifra at jeg sitter «klistret» til det i kveld 🙂 Dere må ha en flott seilas over til den andre siden 🙂 🙂 Stor klem.

  Likt av 1 person

  • Hei tante Kari! 🙂 Så kult. Vi er kjempespente på kanalen nå. Dette blir gøy! Håper våren hjemme er varm, full av spirende blomster og at lengre og lengre kvelder kan nytes. Mange klemmer

   Liker

   • Ja Gina våren er på gang 🙂 I går så jeg linerla for første gang og jeg har funnet de første blåveisene. I dag har jeg skiftet til sommerdekk og vasket bilen innvending og utvendig 🙂 Det er bare enkelte snøflekker på skyggefulle steder igjen i skogen og bjørka har så smått begynt å spire og det er et yrende fugleliv nå. De er travelt opptatt med å bygge rede men varmen lar vente på seg…:-) Klem

    Likt av 1 person

 2. Ser først meldingen din i dag 9/4 og da er dere i ferd med kanalen. Håper møtet med Stillehavet blir like vellykket som Atalanteren med Karibia.
  God tur
  Bmor og Bfar

  Likt av 1 person

  • Hei bestemor og bestefar. 🙂 Det stemmer at bloggen kom først i dag. Jeg publiserte starten på utkastet ved en feil, lenge før det var ferdig, så jeg fjernet det igjen. 😉 Nå er vi klare for kanalen, dette blir spennende. Mange mange klemmer

   Liker

 3. Hei Gina☺️
  Det er så gøy å lese om opplevelsene deres☺️ Så utrolig fantastisk det må være😍 Skal se om jeg er våken til å se på web kameraet, i alle fall nyt opplevelsen med gode venner og vær forsiktige😉👍🏻
  Stor klem fra Therese 🌸☺️

  Likt av 1 person

  • Så koselig kommentar. Ja, vi lever i et eventyr nå, og prøver å legge opplevelsene på minnet, også de små episodene. 🌴⛵️😎 Håper våren hjemme er fin, med lengre kvelder, blomster i veikanten og fregner på nesa. 😊 Mange klemmer

   Liker

 4. Fant dere her og har virkelig kost meg med fantastiske bilder, hvilken opplevelse!! Reisen blir en stor del av resten av deres liv, kos dere videre på land og hav. Hilsen Nanna Suseg

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Fru Bee.

Travel. Inspiration. Memories for life.

%d bloggere liker dette: