Rødehavet og Sudan

Bab El Mandeb er kjent for «gjennomtrekken», og vi visste vi ville få kraftig vind gjennom det passet (værmeldinger vi laster ned underveis). Vi ryddet dekk da vi nærmet oss, tok ned solcellen fra rekka og revet storseilet. Dette er første gang vi satt 3.revet. Alt var klart, og så kom det! Liten storm rett bakfra. Vi var forholdsvis uthvilte og tok rortørner for å spare autopilot og utstyr. I ca. ett døgn hadde vi vind mellom 30 og 50 knop, mest 30 heldigvis. Når vinden kommer bakfra og vi visste den ikke skulle vare lenge, er det jo moro også. Konkurransen om hvem som får de lengste og raskeste surfene er hard og oppvasken er «taperens lodd».

Da vinden løyet ble den helt borte og vi måtte starte motoren. Det er store kontraster i Rødehavet. Vinden som kom etter dette var stort sett fra nord og for lett til å krysse i. Planen vår var i utgangspunktet å gå rett til Egypt, men da vi fikk en annen seiler på AIS og deretter radio, og de anbefalte Suakin i Sudan, ble det fristende med både litt sosialisering og dieselfylling. På kjøpet fikk vi med en historisk by og første afrikanske landkjenning. Møtet med Lazy Jack, med Nicole og Jack og deres crew, var ordentlig koselig, og vi hadde en fin kveld ombord der. Vi møtte også en tysk båt, Soley, med Ulli og Achkim, og fikk noen gode tips, da de kom motsatt vei.

IMG_5310
På vei til dagens fiske.
IMG_5315
Tamara i Afrika!
IMG_5324
Glad skipper med land i sikte etter tre uker på vannet.
IMG_5327
Ruinene etter Suakins storhetstid utgjør en vakker innseiling til rolig ankring.
IMG_5337
Dieselfylling. Ja, det er her de fylte kannene våre fra.
IMG_5340
Geiter er det mange av og de slapper av der det passer dem.
IMG_5343
På bytur.
IMG_5349
Diverse selges her.
IMG_5347
Vannlevering med eselkjerre var sånn de gjorde det i Suakin.
IMG_5355
Vitne om gammel storhetstid.
IMG_5353
Endelig, bugnende fruktmarked.
IMG_5356
Skipper’n liker helst å spise selv brødskive med kniv og gaffel, her blir til og med middag servert uten… Heldigvis smaker det veldig godt og det er vask ved siden av.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På vei inn i den gamle ruinbyen. Dette var en av de største havnene og knutepunktene i Afrika, slavehandelen pågikk her til 20-tallet, ryktene sier til og med frem til 2. verdenskrig.
IMG_5364
Ikke alle boligene her har standarden vi er vant til.
IMG_5365
Mange av materialene her ble tatt med til Port Sudan da en større havn ble bygget der, og bare «skjelettene» av den gamle byen er igjen.
IMG_5367
Det er ikke tvil om hvor flott det har vært her.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kamelvask må til.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ren og glad kamel.

Det er ikke noen tvil om at Suakin er en fattig by, men vi møtte glade mennesker som ønsket oss velkommen, og agenten vår, Mohamed, var virkelig serviceinnstilt og ordnet alt for oss, til og med lokal valuta hadde han med til oss. Vi kan vel si at dette har vært en av de letteste innsjekkinger vi har gjort på turen. Etter et par dager i Suankin gikk turen ut til et rev som heter Sanganeb. Der skulle det være fint å ligge inne i revet, som nesten var en atoll, og bra dykking.

I revet møtte vi en «live on board»-dykkebåt fra Sudan, de var en veldig morsom gjeng. De fortalte oss hvor det var finest å dykke og de inviterte oss ombord. Vi fikk middag hos dem, helt supert og veldig koselig, kapteinen hadde dykket etter hummer og jammen disket de ikke opp med skalldyrpasta. Det endte med at de inviterte oss med på dykk dagen etter.

P3084439.JPG
Elegante Valetta, «Live on Board» fra Sudan.
DCIM106GOPRO
Fine farger i Rødehavet.
DCIM100GOPROGOPR1646.
Moro på dykketur.

Fra Sudan gikk turen videre til Egypt, og på grunn av stoppen i Sudan, satt vi kursen rett til Hurghada. Rødehavet svarte til ryktet sitt og vi hadde alt fra vindstille og motorkjøring til kuling midt i mot. Vi var godt forberedt nå også, og visste at det ikke var lengre perioder med sterk vind, enn at vi fikset det.

IMG_5374
Vi fikk også testet tryseilet, da storseilet revnet i en søm.
IMG_5371.JPG
Vi syr. Storseilet har tålt turen utrolig bra, men tråden tåler sol og salt dårligere. Sømmene må forsterkes, og her var den som revnet. Bra teamwork, og seilet kunne settes igjen etter noen timer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Solnedgang over Afrika.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tåbilde i rødehavet. Litt fart i båten her.

Rødehavet har overgått forventningene våre og det ble ikke bare en «transportetappe» som vi trodde på forhånd.

Sailing Tamara Uncategorized

ginalill Vis alle →

Starter på verdens beste eventyr sammen med Lars-Fredrik på Tamaraseiltur den 1. august 2015

3 kommentarer Legg igjen en kommentar

 1. Så helt utrolige bilder!! Det er tragisk å se alt som er plyndret og ødelagt. Tenk for noen flotte steder dette kunne vært.Det er ikke akkurat noe sted å dra for de som skal på shopping tur ; ikke akkurat mye fristene. Håper dieselen dere fylte fungerer; tror nesten jeg hadde tvilt om det virkelig var av den en skulle fylle.Det var så bra og snakke med deg i går Gina.Det er så godt å høre at dere har det så fint . Ha en super søndag.I dag blir det middag med Anders og Sofie (og den lille , som snart skal ut) og Sofies mamma og pappa.Det blir bra. Mange klemmer fra oss.(sitter i morgenkåper og drikker kaffe)

  Likt av 1 person

 2. Hei Gina Grump; Moro å lese om den fine turen dere har. Ikke bekymr deg for mora di. Hun har det bra. Våkner bare litt tidlig på søndagsmorran, men det er et alderstegn. Og faren din flyr bare på ski!!! Stolt av dere som er så tøffe. Nyt turen, det er ikke sikkert en slik anledning byr seg igjen. Selv skal jeg være med å seile båten «Villvind» fra Karibien og hjem. Mønstrer på i Martinique 19 april. Seiler via Antigua, Bermuda of Azorene opp til England.Hold utkikk. Kanskje vi sees. God tur videre. Anne og Arne Finn.

  Likt av 1 person

 3. Så godt å høre at dere nesten er ferdige med Rødehavet. Bjørn har kopiert oss på de daglige meldinger, men den siste uken har det vært stille. Gleder oss til dere melder at Suez er passert og dere er ute i Middelhavet.
  God tur med mange hyggelige opplevelser ønsker vi dere.
  Bmor og Bfar

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Fru Bee.

Travel. Inspiration. Memories for life.

%d bloggere liker dette: