Fine Palau

Tamara kom til Palau etter 7 døgn til sjøs. Vi hadde god vind, og ombord var det banandietten som gjaldt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Godt at ikke alle ble modne på likt…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klar for mellommåltid nr. xxx
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ca. 250 bananer hadde vi, 200 igjen…

Heldigvis hadde vi fiskelykken med oss og fikk en fin «yellowfin tuna». Vi går for tunfisk istedenfor lutefisk i førjulstiden i år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her blir det fileter.

Vi hadde også med en gjest i ca. tolv timer. Han holdt seg på samme stedet og slumret seg gjennom natten. Forhåpentligvis skulle vi i samme retning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En ekstra passasjer.

Palau er et fantastisk sted, men som de siste øyene vi har vært på, bærer det med seg en voldsom historie fra 2. verdenskrig. Vi la oss på en av moringene til «Sams Tours», og ble godt tatt i mot av de som jobber der, og den lille yacht club’en «Royal Belau Yacht Club». Etter et par dager med innsjekk og «byliv», var vi klare for mer moro, og først ble det et grottedykk i bukten vi lå.

DCIM105GOPRO
Spennende dykk, rett ved båten.
DCIM106GOPRO
Egen stemning inne i luftkammer i grotter.

Vi ordnet oss tillatelse for området kalt «Rock Island», og her fant vi noen av de mest idylliske ankringene vi har vært.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikten vår når vi stakk nesen opp av luken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frodige «limestone»-øyer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fra gummibåttur.
DCIM100GOPROGOPR1360.
Vi la oss her vi.

Fra ankringen vår på «Rock Islands» var det en ganske lang, men overkommelig, gummibåttur til Peleliu. Vi hadde booket en sightseeing på land, dette er øya for et virkelig omstridt slag under 2. verdenskrig. Veldig mange liv gikk tapt, og det ble diskutert hvorvidt det var strategisk viktig for Amerika å sikre seg denne øye med flystripe.

Vi møtte opp på nordsiden av øya, der vi traff «Rangers» som passer på naturreservatene rundt her, og at turister betaler for seg. Vi hadde selvfølgelig kjørt jolla over «restricted area», men slapp bot. Det var nok det mest spektakulære som hadde skjedd i det siste, for det ble snakket om av alle på bryggen…

DCIM100GOPROGOPR1431.
Etterhvert blidgjort betelnøttyggende «Ranger» og skipper’n.

Klokken ni ble vi plukket opp av guiden vår, en morsom type, som kunne mye. Slaget her ble spesielt fordi japanerne hadde okkupert området i 30 år, den lille fjellknausen som etterhvert fikk navnet «Bloody Nose Ridge», hadde mange naturlige grotter, og japanerne hadde utvidet med utallige bunkerser, og våpenstillinger.  Amerikanerne brukte 72 døgn på å okkupere en øy de trodde de skulle overta i løpet av tre. Det ble mange døde og mange sårede. Slaget er også veldig omstridt strategisk, om de i det hele tatt trengte denne øya med flystripen nær Filippinene.

img_5678
Godt bevarte gjenstander etter japanerne i en liten grotte vi så på starten av turen vår. Her gjemte 34 japanere seg, de fikk ikke med seg at krigen tok slutt og bodde der i to år.
img_5680
Guiden vår i den trange grotten.
img_5689
På grottelet i jungelen.
img_5692
Bombet japansk drivstofflager har blitt museum.
img_5693
Spennende historiefortelling inne på museet.
img_5718
Bombet japansk hovedkvarter.
img_5719
Jungelen er i ferd med å ta tilbake området…
img_5722
Rester av bilverksted ved Japans hovedkvarter.
img_5734
Japansk tank.
img_5735
Den omstridte viktige flystripen.
img_5739
Ved amerikanernes minnesmerke.
img_5792
Kanonstilling i «Bloody Nose Ridge».
img_5802
I bunkers.
img_5740
Kontraster; på denne nydelige stranden endte livet til mange unge soldater.
IMG_5745.JPG
Rambo? Amerikansk maskingevær fra flystyrt.
img_5757
Kokosnøttpause.
img_5761
Verdens beste leskedrikk?!
img_5765
Amerikansk tank og landgangsfartøy.
img_5810
På vei inn i «1000 Man Cave». Her hadde japanerne også «sykehus».
img_5816
Risboller, flasker og redskaper.
img_5818
Tegn på grusomhetene som foregikk her.
img_5820
Nå er det flaggermus som bor i grottene.

Palau har virkelig vist seg fra sin vakre og sin historiske side. Vi er imponert over hvor mye som er urørt. Her har ikke folk samlet «suvenirer» som på de andre øyene. Utrolig mye ligger igjen i grotter, bunkerser og bygninger.

img_5752

Vi har hatt et fantastisk opphold, folk er hjertelige og vi har storkost oss. I morgen går turen til Tamara videre. Vi heiser seil og tar et kjempelangt legg, håper å komme til Singapore før julaften. Vi gleder oss, og det ser ut til at vinden blir god.

 

 

 

5 svar til «Fine Palau»

  1. Marianne Lillemork Nilsen avatar
    Marianne Lillemork Nilsen

    Hallo igjen kjære Tamara seilere. For en historie dere opplever fra krigens dager. Må nok innrømme at dette kan jeg veldig lite om, men spennende lesing er det jo. Vi regnet nesten med at dere ville starte turen mot Singapore nå dersom dere skal rekke frem til julaften. Her hjemme har vi feiret 1 desember med julesang og pakke i kalenderen.
    Dere har jo en flott banan kalender. Dere får ta en hver dag.!! Ønsker dere en flott seilas videre. Glad i dere!!
    mange førjuls klemmer

    Likt av 1 person

  2. Leser akkurat nå siste bok av Jon Michelet om krigsseilerne og den handler en del om stillehavskrigen. Så hyggelig at dere kommer i så god kontakt med lokalbefolkningen. Det blir et langt strekk til Singapore så vær forsiktige. Ønsker dere god tur.
    Hilsen Bfar

    Likt av 1 person

    1. Ja, jeg leser de bøkene jeg også! Jeg har akkurat blitt ferdig med bok nummer fire. Neste blir vel på turen nå tenker jeg. 🙂 Jeg likte nok de tre første best (så langt). Dette er spennende, og vi gleder oss til seiling igjen. Mange mange klemmer

      Liker

  3. Hei Tamara 😊 Sååå flott dere har det også spennende. Opplevelsene står jo bokstavelig talt i kø😉 God tur til Singapore, det er en flott og spennende by med masse å se 👌😘 Klem 🎄🤗

    Likt av 1 person

  4. Hei på dere
    Ja, det er spennende å lese og se rapportene fra Stillehavet. Nyttig å få et større perspektiv på hvor altomfattende denne krigen var.
    Nå setter dere sjøbein og gir dere i kast med en langseilas, skjønner jeg.
    Er for tiden i Bratislava med elever, litt eksotisk det og😃
    Ha det godt og ship o’hoi!
    Preben

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar